Energie Besparen

Makkelijk energie besparen met deze handige tips

energie besparenEr zijn manieren waarop je veel energie kunt besparen, maar waarvoor je eerst veel geld moet investeren. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas of zonnepanelen. Ook door bijvoorbeeld een energiezuinige koelkast of wasmachine te kopen, kun je bezuinigen op je energieverbruik. En er zijn kleine investeringen die op den duur een besparing kunnen opleveren, zoals een tochtgordijn bij de voordeur, spaarlampen of radiatorfolie. Maar kun je ook besparen zonder eerst geld uit te hoeven geven? Jawel! In dit artikel vind je tips.

Energie besparen in de keuken

Doe wanneer je eten kookt niet meer water in de pan dan nodig. Aardappels bijvoorbeeld kun je half onder water zetten. Hoe minder water je opzet, hoe minder energie je verbruikt om het op te warmen. Doe deksels op je pannen bij het koken, dat houdt de warmte beter vast. Je eten kookt nog sneller ook. Kook je op een keramische plaat of op conventionele elektrische platen, zet de pit dan uit voor de kooktijd verstreken is. De plaat blijft immers nog een tijd warm na het uitdraaien en deze warmte kun je gebruiken voor het koken. Wanneer je de plaat precies kunt uitdraaien, moet je even in de vingers krijgen.

Kook je elektrisch, dan is het efficiƫnter om water voor te koken in een waterkoker dan het op je kookplaat aan de kook te brengen. Verwarm geen grotere hoeveelheden water of voedsel dan nodig; dat bespaart ook nog eens eten dat je weggooit. Heb je heet water over, doe het dan in een thermoskan zodat je er later bijvoorbeeld nog een kop thee mee kan zetten. Laat in het koude jaargetijde na het bakken de oven niet koelen door de ventilator, maar zet de deur open zodat de warmte bijdraagt aan de kamertemperatuur en de ventilator geen stroom verbruikt. Ontdooi bevroren waren in de koelkast; de kou uit de vriezer helpt de koelkast te koelen.

Energie besparen in de badkamer

Verwarm de badkamer niet als je er niet bent; houd de deur dicht om geen warmte aan de gang of slaapkamer te onttrekken. Doe ook het licht uit en zorg dat er geen apparaten aan blijven; haal laders van elektrische tandenborstels, tondeuses enzovoorts uit het stopcontact wanneer de accu vol is. Door scheren of tandenpoetsen onder de douche blijf je langer douchen, waardoor je meer warm water verbruikt dan bij scheren en tandenpoetsen aan de wastafel. Droog je was aan de lijn in plaats van in een droger; die vreet energie en kreukt je textiel, waardoor je nog meer moet strijken ook.

101 tips om energie te besparen