ontlasting poep energie
Opvallend: ontlasting kan ook gebruikt worden voor groene energie
4 september 2016
Toon alles

Laagste energieverbruik in twintig jaar!

energie vergelijken

Energieverbruik op laagste niveau in twintig jaar

Het verbruik van energie in ons land lag in het jaar 2015 net zo laag als twintig jaar geleden. Dit is opvallend, aangezien we steeds meer bezig zijn met het besparen van energie en het blijkbaar goed lukt om minder energie te gebruiken. Nederlandse huishoudens en bedrijven gebruikten samen ongeveer 3000 petajoule energie en dit is 2 procent minder dan het energieverbruik van het jaar daarvoor, in 2014.

Een lager energieverbruik: hoe komt het?

We zijn de afgelopen jaren steeds actiever bezig met het besparen van energie, zowel in huishoudens als binnen bedrijven. Dit lijkt zeker te lonen met oog op het lage energieverbruik van het jaar 2015, maar dit dieptepunt in verbruik is niet alleen te danken aan onze nieuwe en extra zuinige manier om energie te verbruiken. Zo is de daling van het energieverbruik ook voor een groot deel te wijten aan een flinke dip in de petrochemische industrie, die minder aardolie tot plastics verwerkte dan in het jaar 2014. Dit kwam dan weer door onderhoud in diverse petrochemische fabrieken, waardoor er minder gewerkt kon worden.

We gaan dus de goede richting op met het verminderen van ons energieverbruik, maar de daling in het verbruik van 2015 betekent zeker niet dat we er al zijn. Zuiniger omgaan met energie is nog altijd erg belangrijk, zowel bij huishoudens als bij bedrijven.

Minder energie verbruikt, maar wel meer kolen geproduceerd

We verbruikten minder energie in 2015, maar de productie van elektriciteit door gebruik te maken van steenkool is wel fors gestegen in datzelfde jaar. Dit kwam niet alleen door het in gebruik nemen van nieuwe kolencentrales, maar ook omdat de oude kolencentrales nog in bedrijf bleven en de prijs van steenkool vrij laag lag. Overigens gebruikten we niet alle elektriciteit uit steenkool zelf, maar werd ook een deel aan onze zuiderburen gegeven. Belgiƫ kampte namelijk met een tekort aan elektriciteit door haperende kerncentrales, dat opgeheven werd met onze elektriciteit uit kolen.

Wat we dit jaar gaan doen met het verbruik van energie en het opwekken van elektriciteit uit kolen, is nog even afwachten. Het jaar is natuurlijk nog niet afgelopen en het duurt altijd enkele maanden voor de actuele verbruiksinformatie van een jaar beschikbaar is.

energie vergelijken energieswitcher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.