Green Challenge Prijs 2016 door Delftse innovatie Power Window

energieswitcher.nl
Utrecht start nieuw experiment met aardgasloze woningen
15 september 2016
netbeheerder
Merendeel van de grote bedrijven betaalt te veel aan netbeheerder
6 augustus 2017
Toon alles

Green Challenge Prijs 2016 door Delftse innovatie Power Window

powerwindow

Green Challenge 2016 gewonnen door Delftse innovatie met PowerWindow

Het leest als een jongensboek voor nerds: twee Delftse studenten ontdekken per toeval een materiaal met bijzondere eigenschappen. Na hun afstuderen richten ze een bedrijf op om het product te gebruiken in een coating voor ramen, waarmee zonne-energie omgezet kan worden in elektriciteit. Ze maken prototypen, winnen de Living Daylights Innovation Award 2015 en worden het jaar erop eerste in de Green Challenge van de Postcodeloterij. Daarmee winnen ze een cheque van maar liefst een half miljoen euro om in hun uitvinding te investeren.

Wat is Green Challenge?

Green Challenge is het antwoord van de Postcodeloterij op de uitspraken die voormalig Amerikaans president Bill Clinton in 2006 deed over klimaatverandering. Hij stelde dat groene, nieuwe ondernemingen moeilijk kunnen opboksen tegen de oude, op fossiele brandstoffen gebaseerde economie. De initiatiefnemers van Green Challenge besloten een competitie uit te schrijven voor mensen met ideeën om de overgang op duurzame energie te bespoedigen. Dit werd de grootste internationale wedstrijd voor startende ondernemers op het gebied van duurzaamheid.

In 2016 werd de tiende editie van de Green Challenge gehouden. Hare Majesteit Koningin Máxima was aanwezig in de Westergasfabriek in Amsterdam bij de uitreiking van de prijzen. De eerste prijs van vijfhonderdduizend euro ging naar PHYSEE met hun PowerWindow. De tweede prijs, van tweehonderdduizend euro, ging naar een Duitse inventie (Green City Solutions) om met mos luchtvervuiling om te zetten in biomassa. Daarnaast ontvingen de andere drie finalisten ook elk honderdduizend euro.

Hoe werkt PowerWindow?powerwindow

Een PowerWindow is in het kort gezegd een raam, vrijwel niet te onderscheiden van gewone ramen, dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Een normaal raam reflecteert zo’n dertig procent van het opvallende zonlicht. Een coating in het dubbel glas van de PowerWindow vangt die zonne-energie op en leidt die naar het kozijn. Daarin zijn haaks op het raam staande zonnecellen aangebracht, die elektriciteit produceren uit het zonlicht. De coating veroudert of degradeert niet en alle andere onderdelen van een PowerWindow worden volgens industriestandaarden geproduceerd, met normale garantietermijnen van tien à vijftien jaar.

Het rendement van een PowerWindow is ongeveer een achtste van hetzelfde oppervlak aan zonnepanelen, maar zonnepanelen zijn afhankelijk van platte vlakken waarop ze aangebracht kunnen worden in een gunstige positie ten opzichte van de zon. PowerWindows kunnen in alle transparante vlakken – ook gebogen oppervlakken– worden toegepast en werken ook in indirect zonlicht. Ze zijn inzetbaar voor gebruik dat inherent is aan alle gebouwen waarin mensen werken en leven; ramen.

http://www.physee.eu/

 

Comments are closed.