Groene Energie wat is dat

Groene energie, wat is het en welke soorten duurzame energie zijn er?

Groene energie wordt ook wel groene stroom of duurzame energie genoemd. Het betreft schone en milieuvriendelijke energie uit onuitputtelijke energiebronnen, ofwel energiebronnen die niet ‘op’ kunnen raken. Twijfelt u om over te stappen op een energiepakket met groene energie en wilt u eerst nog wat meer te weten komen over deze vorm van duurzame energie? Lees dan meer over de verschillende soorten groene energie in dit artikel.

Zonne-energie

Zonne-energie is energie die door zonnestralen opgewekt wordt. Dit kan gedaan worden met een zonnepaneel, maar hier kan ook een zonneboiler voor gebruikt worden. Een zonnepaneel vangt zonnestralen om en zet deze met een speciale omvormer om tot bruikbare energie, terwijl een zonneboiler water opvangt en dit water vervolgens opwarmt met de energie van de zon. Overigens kunt u niet alleen zonne-energie opwekken als de zon schijnt, maar ook als het bewolkt is. U wekt in dit geval wel minder energie op, maar dit betekent niet dat er niets opgewekt wordt. Heeft u een keer een tekort aan energie, bijvoorbeeld in de winter, dan wordt dit doorgaans gewoon aangevuld met grijze energie. Dit betekent dat u nooit zonder stroom komt te zitten, maar altijd over kun schakelen op grijze energie als u niet voldoende energie opgewekt heeft met de zon.

Windenergie

Windenergie betreft energie die uit de kracht van de wind opgewekt wordt. Het gaat om bewegingsenergie uit de lucht, die opgevangen wordt en gebruikt wordt om bruikbare energie voor huizen en bedrijven op te wekken. Omdat het in Nederland vaak hard waait, is ons land een prima omgeving voor het opwekken van windenergie. U kunt windenergie opwekken met een windmolen of een windturbine. Windmolens worden het meest gebruikt om windenergie op te wekken en op dit moment is er zelfs een tekort aan windturbines om windenergie op te wekken.

Biobrandstof

Door afval te verbranden of te vergassen, kan er ook energie opgewekt worden. Biobrandstof is niet alleen milieuvriendelijk omdat het om een onuitputtelijke bron van energie gaat (afval is er namelijk altijd wel), maar ook omdat het een manier is om afval op een effectieve manier te verwerken. Er zijn verschillende soorten afval die omgezet kunnen worden tot biobrandstof, waaronder onder andere plantaardig afval en dierlijk afval. Sommige soorten afval kunnen zelfs omgezet worden in gasvormige of vloeibare energiedragers, zoals biodiesel of biogas.

Omgevingsenergie

In de aarde zit warmte opgeslagen. Deze bodemwarmte is niet alleen bruikbaar voor verwarming, maar ook voor koeling. Door in een warmtepomp te investeren, maakt u gebruik van de warmte in de bodem om uw woning te verwarmen of juist te koelen. Omdat er altijd warmte in de bodem van de aarde aanwezig is, is ook dit een onuitputtelijke bron van energie en dus valt deze vorm van energie ook onder de noemer ‘duurzame stroom’.

In de vragenrubriek van onze website kunt u antwoorden vinden op de meest gestelde vragen die te maken hebben met vergelijken of overstappen naar een andere energieleverancier. Vervolgens kunt u via de handige overstaptool precies uitvinden welke energiemaatschappij de meest geschikte leverancier is in uw eigen persoonlijke omstandigheden. U krijgt bij het vergelijken van de verschillende aanbieders een helder overzicht van de prijs, de kwaliteit, de verschillende acties waar u gebruik van kunt maken en nog veel meer interessante informatie.

Zaken waar u met behulp van de overstaptool extra aandacht aan kunt besteden zijn onder andere: het type energie dat u graag wilt afnemen: Kiest u voor ‘groene’ stroom, ‘grijze’ stroom of voor een combinatie van deze mogelijkheden?

Wilt u meer informatie over de energieleverancier dan leest u dat op deze pagina:

Groene Energieleveranciers