Merendeel van de grote bedrijven betaalt te veel aan netbeheerder

powerwindow
Green Challenge Prijs 2016 door Delftse innovatie Power Window
5 oktober 2016
Toon alles

Merendeel van de grote bedrijven betaalt te veel aan netbeheerder

netbeheerder

Merendeel van de grote bedrijven betaalt te veel aan netbeheerder

Wie denkt dat alleen de kleine consument meer voor zijn energie betaalt dan nodig is, heeft het goed mis. Dit blijkt namelijk op alle fronten voor te komen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat grote bedrijven al snel tientallen procenten te veel blijken te betalen. Zij kunnen al snel honderden euro’s op jaarbasis besparen. Dit blijkt uit de cijfers die verschillende onderzoeksdiensten in handen hebben. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat er flink te besparen is door de voorwaarden van de contracten opnieuw te onderhandelen met de beheerders van het net.

De bepaling van de kosten

Het is niet altijd voor iedereen duidelijk hoe de kosten nu eigenlijk bepaald worden. Zij hebben vaak geen idee hoe de netbeheerder dit berekent en gaan ervanuit dat de som op de rekening gewoon klopt. De prijs wordt bepaald aan de hand van het maximale uurverbruik. Dit kan echter natuurlijk veel hoger zijn dan het daadwerkelijke verbruik. Daardoor zullen de netbeheerders niet snel aan de bel trekken als de som veel hoger is dan wat de grote bedrijven eigenlijk zouden moeten betalen. De zakelijke energiecontracten zijn voor hen goed zoals ze nu zijn omdat zij er goed uitkomen.

Driekwart betaalt te veel

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de grote bedrijven in het land daardoor dus veel te veel betaalt. Het gaat dan ook nog eens om bedrijven die bij verschillende beheerders zijn aangesloten. Het vermogen zoals dat in het contract is opgenomen is veel te hoog ingeschat. Dit betekent dus dat de inschatting die ooit gemaakt is veel te ruim was. De oplossing voor het probleem hoeft dus niet heel erg moeilijk te zijn. Het opnieuw schatten van de cijfers kan al heel veel besparing betekenen voor de bedrijven. Zeker nu bedrijven steeds energiezuiniger worden, worden de verschillen steeds groter.

Hoe zou een besparing eruitzien?

Hoe groot kan zo’n besparing dan eigenlijk zijn? Dit is aan de hand van een simpel voorbeeld te bepalen. Eigenlijk is het niet veel meer dan te weten te komen wat de prijs voor energie per kilowattuur is. Als je dit weet, dan kan je dus schatten hoeveel je in prijs naar beneden kunt. Je neemt dan het verschil tussen het aantal kilowattuur zoals het gecontracteerd vermogen nu is en het gecontracteerd vermogen zoals het na de nieuwe schatting zou zijn. Dit vermenigvuldig je met de prijs per kilowattuur en dat doe je vervolgens keer twaalf maanden.

Hoe kom je hier achter?

Nu is de vraag natuurlijk hoe je erachter kunt komen of jij hiervoor in aanmerking komt met jouw bedrijf. Dit zal immers niet van de netbeheerder af komen. Deze is immers op dit moment in het voordeel. Daarom kan je misschien overwegen om een extern bureau eens enkele metingen en schattingen voor je te laten doen. Hierdoor kan je al snel te weten komen of het in ieder geval de moeite waard is om eens in gesprek te gaan met de netbeheerder over een nieuwe onderhandeling van het contract dat jullie met elkaar hebben.

Comments are closed.