Meest Gestelde Vragen Groene Energie

Drie veelgestelde vragen over groene energie

groene-energie-overstappenSteeds meer mensen kiezen voor het afsluiten van een energiepakket met groene energie.
Groene energie wordt ook wel groene stroom of duurzame energie genoemd en betreft energie die niet opgewekt wordt met aardolie, aardgas of steenkool, maar door gebruik te maken van groene, schone en onuitputtelijke bronnen. Denk hierbij aan de zon, maar ook aan water en wind.


Veel mensen weten wel wat groene energie is, maar er zijn toch veel onduidelijkheden over deze duurzame vorm van energie. Om deze onduidelijkheden uit de wereld te helpen, beantwoorden we in dit artikel drie veelgestelde vragen over duurzame stroom.

Wat is het verschil tussen groene en grijze energie?

Groene stroom wordt opgewekt uit onuitputtelijke energiebronnen, ofwel energiebronnen die niet ‘op’ kunnen gaan. De wind zal altijd waaien, de zon zal altijd schijnen en water zal altijd stromen en dit betekent dat duurzame stroom er altijd zal zijn. Grijze stroom is niet milieuvriendelijk en dit komt omdat de energie opgewekt wordt uit energiebronnen die wel op kunnen raken. Denk hierbij aan gas en steenkool. Daarnaast is de energie niet milieuvriendelijk omdat er bij het opwekken van de stroom broeikasgassen vrijkomen. Deze gassen zijn slecht voor het milieu en beschadigen de ozonlaag om de aarde heen.

Kernenergie valt ook onder grijze energie. Kernenergie is slecht voor het milieu omdat er schadelijk afval ontstaat bij het opwekken en omzetten van deze energie.

Is groene energie duurder dan grijze energie?

Of groene energie duurder is dan grijze energie, is helemaal afhankelijk per energieleverancier. Sommige energieleveranciers bieden groene stroom die goedkoper is dan grijze stroom, maar het kan ook zo zijn dat de groene stroom net iets duurder is dan de grijze stroom van een specifieke energieleveranciers

Het is altijd duurder om groene stroom te produceren, dus het zou logischer zijn als groene stroom duurder is dan grijze stroom. Toch is dit niet altijd het geval en is het prijsverschil vaak minimaal, simpelweg omdat bedrijven die groene stroom produceren veel subsidie krijgen van de Nederlandse overheid. Door deze subsidie kunnen de hogere kosten opgevangen worden, waardoor het prijsverschil tussen groene en grijze energie minimaal is.

Hoe weet ik of groene energie ook echt groen is?

De Nederlandse overheid kan garanderen dat duurzame energie ook daadwerkelijk groen is. Om te laten zien dat u inderdaad milieuvriendelijke energie afneemt als u groene energie gebruikt, heeft de overheid een systeem opgezet dat de groene opwekking van energie reguleert en controleert. Voor iedere eenheid duurzaam opgewekte energie wordt een zogenaamde Garantie van Oorsprong gegeven. Met deze garantie kunt u controleren hoe uw energie precies opgewekt is en ziet u dus of uw stroom ook echt duurzaam is. Twijfelt u of uw energie echt groen is? Dan controleert u dit document om hier snel en eenvoudig achter te komen.

groene energie vergelijken

Direct Vergelijken