energie vergelijken
Laagste energieverbruik in twintig jaar!
31 augustus 2016
energieswitcher.NL
Productie van elektriciteit uit steenkool wederom gestegen
10 september 2016
Toon alles

Opvallend: ontlasting kan ook gebruikt worden voor groene energie

ontlasting poep energie

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat menselijke ontlasting vele miljoenen huishoudens van elektriciteit zou kunnen voorzien. Zou de ontlasting gebruikt worden om biogas te produceren, dan zouden meer dan 130 miljoen huishoudens hierdoor elektriciteit kunnen gebruiken. Dit zijn alle huishoudens van landen als Brazilië, Ethiopië en Indonesië samen en is dus zeker een interessante ontdekking. Kanttekening: om zo veel huishoudens van groene stroom te voorzien, moet wel alle menselijke ontlasting van de hele wereld gebruikt worden om biogas te maken.

Gebruik menselijke ontlasting voor energie: vooral goed voor ontwikkelingslanden

Het winnen van energie uit menselijke ontlasting is niet in alle landen van de wereld even interessant. Zou zouden voornamelijk ontwikkelingslanden profiteren van deze vorm van energiewinning, simpelweg omdat hier weinig energiecentrales zijn en weinig andere energiebronnen gebruikt kunnen worden.

Door de ontlasting in deze landen in speciale latrines te verzamelen en te verwarmen tot 300 graden Celsius, gaat het vocht uit de uitwerpselen. Hierdoor ontstaan blokken ontlasting met een vaste vorm, die gedroogd kunnen worden en vervolgens geschikt zijn om op te stoken. Het resultaat van het opstoken van de gedroogde ontlasting zou ongeveer evenveel energie opleveren als bij het opstoken van houtskool, wat nu vaak gedaan wordt om energie op te wekken. 

Nu wordt menselijke poep voornamelijk nog gebruikt in de landbouw, maar ook andere sectoren en huishoudens zouden de ontlasting kunnen gebruiken. Wel moet er nog veel getest worden met het opstoken van menselijke ontlasting om energie te gebruiken, simpelweg omdat hier nu nog veel uitdagingen aan vast zitten. Denk hierbij aan de bacteriën in ontlasting, die het plan zomaar in de weg kunnen zitten. Door met deze vorm van energiewinning te experimenteren, kunnen de uitdagingen bestreden worden en wordt deze vorm van energiewinning mogelijk werkelijkheid in de toekomst

energie groen ontlasting

Bijkomend voordeel: minder kap van bomen door gebruik menselijke ontlasting voor energie

Het gebruik van menselijke ontlasting om energie op te wekken is niet alleen goed voor het milieu en een uitkomst voor veel ontwikkelingslanden, maar zou ook de kap van bomen flink tegen kunnen gaan. Zijn er minder bomen nodig om dezelfde hoeveelheid energie te krijgen, dan hoeven er namelijk minder bomen gekapt te worden. Zo draagt de energie van menselijke poep niet alleen bij aan een beter milieu door het gebruik van groene energie, maar ook aan het behouden van tropische wouden.

 

energie vergelijken energieswitcher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.