Opzegvergoeding Energie

Moet ik een boete betalen om over te stappen?

Als u uw energiecontract voor de einddatum van het contract opzegt om over te stappen naar een andere energieleverancier, is de kans groot dat u een opzegboete of opzegvergoeding energie moet betalen. Een opzegvergoeding is een boete die u aan uw oude energieleverancier moet betalen als u overstapt voor de einddatum van uw contract, simpelweg omdat uw oude energieleverancier in dit geval bepaalde inkomsten misloopt.

Bent u van plan om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier en vraagt u zich af of u een opzegboete energie moet betalen? Lees dan meer over het betalen van de opzegboete in dit artikel, want op deze pagina worden verschillende scenario’s voor het betalen van de opzegboete energie beschreven.

Situatie 1: u heeft een contract met onbepaalde looptijd
Als u een contract met onbepaalde looptijd heeft, wat vaak het geval is bij energiecontracten die al enkele jaren lopen, kunt u uw contract altijd opzeggen. Wel moet u rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen, die slechts bij enkele energieleveranciers korter is. U krijgt geen opzegboete energie, maar moet enkel rekening houden met de opzegtermijn van uw contract bij het afsluiten van een nieuw energiecontract.

Situatie 2: u heeft een contract met vaste looptijd
Heeft u een energiecontract met een vaste looptijd, zoals het geval is bij een contract van 1 of 2 jaar, dan heeft u naast een opzegtermijn ook altijd te maken met een opzegvergoeding. Zegt u het contract op voor de einddatum die u met de energieleverancier heeft afgesproken, dan mag de energieleverancier in kwestie hier een opzegboete energie voor in rekening brengen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de opzegboete energie vastgesteld en energieleveranciers moeten zich hier altijd aan houden. Heeft u nog 1,5 jaar een contract lopen, dan betaalt u 50 euro voor de stroom en 50 euro voor het gas. Bij een contract van 1,5 tot 2 jaar zijn deze bedragen 75 euro (totaal dus 150 euro), bij een contract voor 2 tot 2,5 jaar zijn deze bedragen 100 euro (totaal dus 200 euro) en bij een contract die nog meer dan 2,5 jaar loopt, betaalt u 125 euro voor stroom en 125 euro voor gas. Dit betekent dat u maximaal een opzegboete kunt krijgen van 250 euro.

Situatie 3: u heeft een contract dat stilzwijgend is verlengd
Als u een energiecontract heeft met een bepaalde looptijd en dit contact is (zoals aangegeven door de energieleverancier in de voorwaarden) stilzwijgend verlengd, dan mag de energieleverancier maximaal 50 euro opzegboete energie per product (stroom en gas) in rekening brengen. Heeft de energieleverancier niet duidelijk vermeld dat uw contract stilzwijgend verlengd zou worden, dan is de opzegboete energie maximaal 25 euro per product (stroom en gas).

Vanaf 1 december 2011 mogen contracten met een looptijd voor bepaalde tijd niet meer stilzwijgend verlengd worden. Heeft u een energiecontract afgesloten na deze datum, dan kunt u dus niet in deze situatie zitten. Heeft u een ouder energiecontract, dan kan het wel zo zijn dat u opzegboete energie moet betalen voor uw stilzwijgend verlengde energiecontract met bepaalde looptijd.

Opzegvergoeding kan soms door nieuwe energieleverancier vergoed of betaald worden

Indien u momenteel een (te duur) energiecontract heeft en u wilt daar toch van af dan bieden sommige energieleveranciers aan om die boete volledig voor u te vergoeden als u naar hen overstapt voor een meerjarige overeenkomst. Dit soort aanbiedingen op maat worden vaak niet aangeboden via de online prijsvergelijkers maar bijvoorbeeld wel door partijen zoals SwitchCollectief.NL.
Zij kunnen u helpen om kosteloos uit uw huidige energie overeenkomst te komen en ervoor zorgen dat uw boete volledig wordt vergoed door de nieuwe leverancier.

Staffel opzegvergoeding volgens de richtlijnen van de ACM

overstap boete energieswitcher.nl

 

Direct Vergelijken