Utrecht start nieuw experiment met aardgasloze woningen

energieswitcher.NL
Productie van elektriciteit uit steenkool wederom gestegen
10 september 2016
powerwindow
Green Challenge Prijs 2016 door Delftse innovatie Power Window
5 oktober 2016
Toon alles

Utrecht start nieuw experiment met aardgasloze woningen

energieswitcher.nl

Gemeente Utrecht start nieuw experiment met aardgasloze en energiezuinige woningen

De Utrechtse Wijk Haarrijn is een gloednieuwe wijk die op dit moment opgebouwd wordt. Wat deze wijk zo bijzonder maakt, is het feit dat er 650 energiezuinige woningen komen te staan. Deze energiezuinige woningen gebruiken geen aardgas, maar krijgen zelfs helemaal geen aansluiting op het aardgasnet om op en top energiezuinigheid te kunnen bereiken. Het idee wordt uitgewerkt in de vorm van een proef van de gemeente Utrecht en netbeheerder Stedin, die samenwerken om de energiezuinige woningen neer te kunnen zetten.

Klimaatakkoord in Parijs: minder uitstoot van broeikasgassen

In het klimaatakkoord, dat korte tijd geleden werd afgesloten in Parijs, is onder andere afgesproken om minder broeikasgassen uit te stoten. Omdat Nederland ook bij dit akkoord betrokken was, moeten ook wij ons inzetten om dit te bereiken. Netbeheerder Stedin vindt het niet meer verantwoord voor de maatschappij om nieuwe woningen op het bestaande en veelgebruikte gasnet aan te sluiten en heeft daarom dit experiment bedacht. Werkt het experiment goed, dan kunnen dit soort initiatieven zomaar bijdragen aan het correct naleven van het klimaatakkoord.
Netbeheerders zijn op dit moment nog verplicht om iedere nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten als de projectontwikkelaar achter het woningbouwproject hierom vraagt. Echter, in Nederland zijn al diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd die verwarmd worden met een wamtepomp en toch betaalbaar en comfortabel zijn. Steden wil voortbouwen op deze ontwikkeling door een hele wijk te bouwen met dit soort woningen, die geen aardgas meer kunnen gebruiken.

Over twintig jaar mogelijk zonder gas in huis

Als het experiment goed verloopt, kan het als voorbeeld genomen worden door Milieudefensie en kunnen er meer van dit soort projecten gestart worden. Met een goed plan voor het afbouwen van gaswinning, het verbeteren van isolatie en het renoveren van woningen die niet energiezuinig zijn, kunnen we tot twintig jaar mogelijk helemaal zonder gas in huis. Dit zou een grote invloed hebben op het milieu, die hierdoor veel minder geschaad wordt.

Of het ook echt zo snel zal gaan, is even afwachten. Ten eerste is de vraag of alle experimenten goed uit gaan pakken en daarnaast is het afwachten hoe de experimenten opgepakt worden door de industrie en de overheid.

Comments are closed.