Gasprijs per m3 (grafiek) + Wat kost een kuub gas vandaag?

In dit artikel bespreken we de gasprijs per m3 en geven we inzicht in de kosten van een kuub gas vandaag. We zullen ook een grafiek presenteren die de prijsschommelingen van gas over de afgelopen jaren laat zien. Door dit artikel te lezen, krijg je een beter begrip van de gasmarkt en hoe je kunt besparen op je energierekening.

Wat beïnvloedt de gasprijs?

De gasprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • Vraag en aanbod: De prijs van gas is afhankelijk van de vraag en het aanbod op de markt. Als de vraag naar gas stijgt, maar het aanbod gelijk blijft, zal de prijs stijgen. Omgekeerd zal de prijs dalen als het aanbod stijgt en de vraag gelijk blijft.
 • Productiekosten: De kosten van het produceren, transporteren en opslaan van gas kunnen van invloed zijn op de prijs. Als deze kosten stijgen, kan dit leiden tot hogere gasprijzen voor de consument.
 • Politieke en economische factoren: Geopolitieke gebeurtenissen en economische ontwikkelingen kunnen invloed hebben op de gasmarkt. Conflicten in gasproducerende landen, handelsbeperkingen of economische crises kunnen leiden tot prijsschommelingen.
 • Weersomstandigheden: Extreme weersomstandigheden kunnen de vraag naar gas beïnvloeden. Tijdens koude winters neemt de vraag naar gas toe voor verwarming, wat kan leiden tot hogere prijzen.

Gasprijs per m3: grafiek van de afgelopen jaren

De gasprijs is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de gasprijs per m3 over de afgelopen jaren:

  Jaar | Gasprijs per m3
  ----------------------
  2018 | €0,65
  2019 | €0,72
  2020 | €0,60
  2021 | €0,75
  2022 | €0,85
  2023 | €0,90*

* Geschatte prijs voor 2023

Zoals je in de grafiek kunt zien, zijn de gasprijzen de afgelopen jaren gestegen, met enkele fluctuaties. Deze veranderingen zijn het gevolg van de eerder genoemde factoren die invloed hebben op de gasprijs.

Wat kost een kuub gas vandaag?

De prijs van een kuub gas kan per dag variëren, afhankelijk van de marktomstandigheden. Op het moment van schrijven is de geschatte gasprijs per m3 in 2023 €0,90. Houd er echter rekening mee dat deze prijs kan veranderen als gevolg van veranderende marktomstandigheden. Het is belangrijk om de actuele gasprijzen regelmatig te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele prijswijzigingen.

De beste deals en aanbiedingen in Nederland

Om de beste deals en aanbiedingen voor gas in Nederland te vinden, is het belangrijk om energieleveranciers te vergelijken. Hier zijn enkele tips om te profiteren van de beste gasprijzen:

 • Vergelijk energieleveranciers: Maak gebruik van online vergelijkingstools om energieleveranciers en hun tarieven te vergelijken. Zo kun je de beste deal voor jouw situatie vinden.
 • Overweeg overstappen: Als je een betere deal bij een andere energieleverancier vindt, kan overstappen je geld besparen op je energierekening.
 • Profiteer van kortingen en aanbiedingen: Sommige energieleveranciers bieden tijdelijke kortingen of aanbiedingen aan om nieuwe klanten aan te trekken. Houd deze aanbiedingen in de gaten om te profiteren van lagere gasprijzen.
 • Let op contractduur en opzegtermijnen: Zorg ervoor dat je de contractduur en opzegtermijnen van je huidige energiecontract kent, zodat je weet wanneer je kunt overstappen zonder boetes te riskeren.

Hoe kun je besparen op je gasverbruik?

Naast het vinden van de beste gasprijzen, zijn er ook manieren om je gasverbruik te verminderen en zo te besparen op je energierekening. Hier zijn enkele tips:

 • Isoleer je woning: Door je woning goed te isoleren, kun je warmteverlies verminderen en minder gas verbruiken voor verwarming.
 • Verlaag de thermostaat: Door de thermostaat een graad lager te zetten, kun je het gasverbruik verminderen zonder al te veel comfort in te leveren.
 • Gebruik een programmeerbare thermostaat: Met een programmeerbare thermostaat kun je de verwarming automatisch aanpassen op basis van je dagelijkse routine, wat kan leiden tot energiebesparing.
 • Onderhoud je verwarmingssysteem: Regelmatig onderhoud aan je verwarmingssysteem, zoals het ontluchten van radiatoren en het controleren van de waterdruk, zorgt ervoor dat het systeem efficiënt blijft werken en minder gas verbruikt.
 • Investeer in energiezuinige apparaten: Energiezuinige apparaten, zoals een HR-ketel, kunnen je gasverbruik aanzienlijk verminderen.

De toekomst van gas in Nederland

In Nederland is er een groeiende focus op duurzame energie en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas. Enkele ontwikkelingen die de toekomst van gas in Nederland kunnen beïnvloeden, zijn onder andere:

 • Uitfasering van aardgas: De Nederlandse overheid heeft plannen om de gaswinning in Groningen te beëindigen en de afhankelijkheid van aardgas te verminderen. Dit kan leiden tot hogere gasprijzen op de korte termijn, maar ook tot een verschuiving naar duurzamere energiebronnen.
 • Stimulering van duurzame energie: De overheid stimuleert de ontwikkeling van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
 • Warmtenetten en aardwarmte: Warmtenetten en aardwarmte worden steeds vaker ingezet als alternatief voor gasverwarming. Dit kan op termijn leiden tot een verminderde vraag naar gas.

Conclusie

De gasprijs per m3 en de kosten van een kuub gas kunnen variëren door verschillende factoren zoals vraag en aanbod, productiekosten, politieke en economische factoren en weersomstandigheden. Om de beste gasprijzen en aanbiedingen te vinden, is het belangrijk om energieleveranciers te vergelijken en te overwegen om over te stappen. Daarnaast kun je door het verminderen van je gasverbruik besparen op je energierekening. Tot slot is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom duurzame energie en de toekomst van gas in Nederland.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel kost een kuub gas gemiddeld?

De kosten van een kuub gas kunnen variëren afhankelijk van de marktomstandigheden. Op het moment van schrijven is de geschatte gasprijs per m3 in 2023 €0,90.

2.Wat is de belangrijkste factor die de gasprijs beïnvloedt?

De belangrijkste factor die de gasprijs beïnvloedt, is de balans tussen vraag en aanbod. Als de vraag naar gas stijgt en het aanbod gelijk blijft, zal de prijs stijgen. Omgekeerd zal de prijs dalen als het aanbod stijgt en de vraag gelijk blijft.

3. Hoe kan ik besparen op mijn gasrekening?

Je kunt besparen op je gasrekening door je woning beter te isoleren, de thermostaat een graad lager te zetten, een programmeerbare thermostaat te gebruiken, je verwarmingssysteem te onderhouden en te investeren in energiezuinige apparaten.

4. Wat is de toekomst van gas in Nederland?

De toekomst van gas in Nederland wordt beïnvloed door de uitfasering van aardgas, de stimulering van duurzame energiebronnen en de ontwikkeling van alternatieve verwarmingsoplossingen zoals warmtenetten en aardwarmte.

5. Wat zijn de beste manieren om energieleveranciers te vergelijken?

De beste manieren om energieleveranciers te vergelijken zijn het gebruik van online vergelijkingstools, het overwegen van overstappen naar een andere leverancier met een betere deal, het profiteren van kortingen en aanbiedingen en het letten op contractduur en opzegtermijnen van je huidige energiecontract.